NOVOSTI

Vatrena stihija u Crikvenici!
Vatrena stihija u Crikvenici! Vatrogasci se cijelu noć borili s požarom. Robert Šimonović (11. travanj 2024)—Novi List Vatrena stihija probudila je rano jutros stanovnike Crikvenice. Noćni požar nošen burom zahvatio je brdo Sopaljska, uz cestu Crikvenica – Tribalj, penjući se prema naselju, odnosno zgradama u Basaričekovoj ulici u Crikvenici. Crikvenički vatrogasci dojavu su zaprimili rano jutros oko 1.45 sati te aktivno gasili požar do 7.30 ujutro. Kako saznajemo od zapovjednika JVP-a Crikvenica Roberta Hrelje, požar je stavljen pod kontrolu, a na teren je izašlo 35 vatrogasaca s 12 interventnih vozila. Jedno vozilo poslala je Javna vatrogasna postrojba Rijeka, a uz vatrogasce iz JVP-a Crikvenica, bili su tu i vatrogasci iz DVD-a Crikvenica, DVD-a San Marino Novi Vinodolski i DVD-a Bribir. Kako kaže Hrelja, dva gotovo identična požara pred dvije godine zahvatila su praktički isto šumsko područje, a također su se zbili u gluho doba noći i za vrijeme bure. – Kao i prethodna dva požara i ovaj je počeo u noći kad je puhala bura. Počeo je od ceste uz borovinu i počeo se penjati prema naselju. Ne bih želio ništa prejudicirati, ali uzrok požara je krajnje upitan, kao i prethodna dva puta, kazao je Hrelja. Što se trenutne situacije tiče, Hrelja kaže da su s terena otpustili vatrogasce iz Rijeke, a na požarištu se još uvijek nalaze vatrogasci iz Crikvenice, Novog Vinodolskog i Bribira. – Očekujemo da ćemo oko 14 sati napraviti procjenu stanja pa ćemo vrlo vjerojatno dodatno smanjiti broj ljudi, naravno, ako sve bude pod kontrolom, napominje Hrelja. Dodaje da još uvijek nije poznato kolika je površina zahvaćena požarom. To će se pokušati naknadno utvrditi, dok će policijske snage izvršiti očevid ne bi li detektirali uzrok samog požara.

Potpisan Aneks Kolektivnog ugovora za radnike u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Crikvenice
Konstruktivni pregovori urodili su plodom – u Gradskoj upravi Grada Crikvenice u srijedu je potpisan Aneks Kolektivnog ugovora za radnike u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, što je rezultat dogovora između Grada, sindikata i vatrogasne postrojbe. Na potpisivanju su sudjelovali v.d. gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, povjerenik sindikalne podružnice Sindikata vatrogasaca Rijeka Tihomir Puškarić te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Crikvenice Robert Hrelja. Ivona Matošić Gašparović zadovoljna je postignutim, a istaknula je i važnost novog Kolektivnog ugovora čiji je aneks potpisan: “Prije malo manje od godinu dana sklopili smo novi Kolektivni ugovor za radnike u javnoj vatrogasnoj postrojbi i moram izraziti svoje zadovoljstvo na vrlo korektnim pregovorima. Značajno je da smo mi bili među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su prihvatili i u potpunosti u ugovor implementirali novu državnu uredbu i državni pravilnik koji je stupio na snagu prošle godine”, rekla je. Puškarić, povjerenik sindikalne podružnice, dodaje: “Ovo je nastavak konstruktivne suradnje. Njime su definirana i još neka prava kao božićnica, regres, stimulacije za uspješan rad. Ovaj aneks donosi izmjene, ali izmjene na bolje.” Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Crikvenice, Robert Hrelja, pojasnio je tehničke aspekte aneksa: “Tim aneksom smo ugradili kompletnu primjenu državnog pravilnika, kao i uredbe o koeficijentima i dodacima te smo definirali državnu osnovicu. Nadalje, prilagodili smo, odnosno uskladili, odredbe kolektivnog ugovora sa Zakonom o vatrogastvu i s gradskim kolektivnim ugovorom o pitanju prava u slučaju smrti radnika i slično.” Ovim aneksom, radnicima su osigurana poboljšanja u mnogim područjima, uključujući dodatna prava, usklađenost s državnim propisima te poboljšane uvjete rada. Konkretno, istaknuli su poboljšanu situaciju u pogledu prijevoza na posao i s posla, kao i dodatno pravo na zdravstveno osiguranje za radnike. Ovaj korak predstavlja nastavak predanosti Grada Crikvenice unapređenju uvjeta rada svojih vatrogasaca, kao i jačanju njihove zaštite i dostojanstva na radnom mjestu.

SDP-ovci obišli crikveničke vatrogasce, uručili im darove
Gradski vijećnici crikveničkog SDP-a Vedran Antić i Iva Karlić obišli su članove Javne vatrogasne postrojbe Grada Crikvenice i članove DVD-a Crikvenica i uručili im prigodne poklone povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana. Ovom prilikom istaknuli su značaj njihove službe te se prisjetili napora koji su činili zadnjih godina, posebice onoga prošle godine i pred 11 godina u Selcu kada su zahvaljujući svojoj upornosti obranili grad od vatrene stihije. Također, izrazili su zadovoljstvo jer je upravo zahvaljujući inicijativi SDP-ova vijećnika Marija Kružića na Gradskom vijeću započeta rasprava i pregovori oko prava vatrogasaca, što je naposljetku rezultiralo novim kolektivnim ugovorom i povećavanjem svih materijalnih prava crikveničkim vatrogascima. – Hvala vam što godinama štitite naše sugrađane, njihovu imovinu, a posebice što brinete i o našim najmlađima. Zahvaljujući uloženom trudu i odgoju kroz dobrovoljno vatrogasno društvo prenosite im istinske ljudske vrijednosti. Mi ćemo se i dalje kroz Gradsko vijeće nastaviti boriti za dodatna povećanja vaših prava i nabavu nove opreme, kao i za ostvarenje dugoočekivanog sna – konačnu izgradnju novog vatrogasnog doma, zaključili su Antić i Karlić.

Sv Florijan_zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović u JVP
U povodu blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić Gašparović posjetila je Javnu vatrogasnu postrojbu grada Crikvenice i tom prilikom čestitala njezinim pripadnicima Dan vatrogastva i blagdan njihovog zaštitnika sv. Florijana. Zamjenica je ujedno zahvalila svim članovima JVP-a grada Crikvenice i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Crikvenica na njihovoj požrtvovnosti. – Hvala vam što ste odabrali ovaj humani poziv i što svojom srčanošću i hrabrošću štitite ljudske živote u najkritičnijim situacijama. Vi ste na usluzi našoj zajednici uvijek, žrtvujete svoje vrijeme za dobrobit drugih, što nije u stanju činiti svatko – istaknula je Ivona Matošić Gašparović.

Crikvenički vatrogasci dobili kolektivni ugovor
CRIKVENICA Potpisan je kolektivni ugovor za radnike u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Crikvenice. U ime Grada Crikvenice potpisivanju kolektivnog ugovora u gradskoj upravi nazočili su gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, povjerenik sindikalne podružnice Sindikata vatrogasaca Rijeka Tihomir Puškarić dok je Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Crikvenice zastupao zapovjednik Robert Hrelja. Svi su potpisnici izrazili zadovoljstvo pregovorima i postignutim dogovorom kao i međusobnim pravima i obvezama obuhvaćenim ugovorom. – Zadovoljni smo postignutim dogovorom i smatramo da su pregovori protekli konstruktivno. Sa zadovoljstvom mogu reći da su sve strane prilikom pregovora iskazale spremnost i volju uređenju međusobnih odnosa na dobrobit svih radnika. Vjerujem da smo svi skupa zadovoljni postignutim, istaknuo je gradonačelnik Rukavina. Povjerenik sindikalne podružnice JVP Crikvenica Tihomir Puškarić složio se s gradonačelnikom, izrazio zadovoljstvo i zahvalio svim sudionicima pregovora. Novim kolektivnim ugovorom znatno su povećana osnovica za plaću te materijalna prava zaposlenika odnosno Božićnica, regres i novčana paušalna naknada, sve u zakonom propisanim neoporezivim iznosima.

Dobro došli na web stranice Javne vatrogasne postrojbe Grada Crikvenice
Što možete naći na našoj web stranici? Pružamo Vam mogućnost da se upoznate s poviješću vatrogastva u Crikvenici i nastanku naše JAVNE VATROGASNE POSTROJBE, što i kako radimo danas i niz drugih zanimljivosti, a također što možete Vi učiniti jer "Vatra je dobar sluga, a loš gospodar !" Pozivamo Vas da nam date svoje sugestije, pohvale, primjedbe, prijedloge, pitanja…